Zoals je wellicht weet, zijn er duizenden handige tools en plugins te vinden voor WordPress websites. Maar welke tools zijn nou echte ‘must haves’? Bij het bouwen van een WordPress website, zijn er altijd een paar plug-ins en websites die absoluut niet mogen ontbreken bij het proces. In deze blog ga ik vertellen welke dat zijn. Ik heb hieronder een top 10 samengesteld van handige websites en plugins over afbeeldingen, ontwerp, thema’s, beheer, onderhoud en meer.

1. Unsplash

Unsplash is een van de meest populaire platforms voor stockfoto’s die er is. Je kunt auteursrechtvrije afbeeldingen en video’s downloaden en deze gebruiken zoals jij dat wilt, ook voor commerciële doeleinden – zonder iets te betalen(!) Hoe mooi is dat?

Je kent het vast wel; de teksten voor je website zijn klaar, maar je hebt nog geen geschikte foto’s voor je website of je wilt geen duur abonnement nemen op stockfoto sites. Momenteel heeft Unsplash meer dan 2 miljoen afbeeldingen en video’s in hun bibliotheek. Het is natuurlijk een kleinere bibliotheek in vergelijking met grote stockfotoplatforms, dus dat betekent dat je misschien wat tijd moet besteden om de gewenste afbeeldingen te vinden.

2. Flaticon

Flaticon is een zeer handige website om services op jouw website te verduidelijken met iconen. Met meer dan 3 miljoen iconen is er altijd wel een icoon die op jouw website past. Het maakt je website frisser en overzichtelijker. Mochten de kleuren van de iconen niet helemaal matchen met de kleuren van je website, dan is het ook altijd mogelijk om de kleur te veranderen in bijv. Adobe Illustrator. Hier moet je natuurlijk wel een beetje handig in zijn. 

De iconen zijn te downloaden in PNG, SVG, EPS en PSD. Zo is er altijd wel een geschikt bestandstype. Ook is er een premium selectie, waarbij je toegang kunt krijgen tot net iets mooiere icoontjes en onbeperkte downloads.

3. What WP Theme

Heb je een fantastische website gezien en zou je deze website graag als inspiratiebron willen gebruiken voor je eigen website? Dan kun je de handige website van WhatWPThemeIsThat gebruiken. Deze website vertelt je niet alleen of de website in WordPress is gebouwd, maar ook van welk thema er gebruik wordt gemaakt en welke plugins worden gebruikt. Overigens werkt het niet altijd; sommige website developers maken gebruik van custom of ‘child’ thema’s, waardoor de tool er soms moeite mee heeft om thema’s te detecteren.

Om het te gebruiken, hoef je alleen maar het domein van de website in te voeren en op zoeken te klikken. Binnen enkele seconden heb je vervolgens de resultaten.

4. WP Fastest Cache

Caching is een van de meest gebruikte termen geworden als het gaat om het verbeteren van de prestaties van een website. Het is bijna de go-to-oplossing geworden wanneer je website niet zo snel laadt als je wilt.

WP Fastest Cache is een van mijn favoriete gratis caching-plug-ins, omdat het zijn werk gewoon ongelooflijk goed doet. Natuurlijk zijn er altijd nog betere en betaalde plugins (zoals WP Rocket), maar als dat niet binnen je budget valt, of je wilt er liever niks aan uitgeven, is dit een geweldig alternatief.

Met meer dan 1 miljoen actieve installaties, kun je zien dat het een publiekslieveling is onder WordPress-gebruikers. Ze bieden goede ondersteuning, constante updates en je hebt volledige controle over alle caching-dingen.

5. ReSmush.it

Wist je dat grote afbeeldingen een enorme inpact heeft op de laadtijd van je website en daarmee ook op je SEO-resultaten? Grote afbeeldingen worden namelijk langzamer gedownload. Ik raad persoonlijk aan om afbeeldingen te gebruiken die niet groter zijn dan 0,5mb (500kb). Om het nog wat makkelijker te maken is er reSmush.it. De reSmush.it Image Optimizer plugin maakt het mogelijk om gratis afbeeldingoptimalisatie te gebruiken op basis van de reSmush.it API.

reSmush.it verkleint grote afbeeldingen zonder zichtbare kwaliteitsverlies. De API accepteert JPG-, PNG- en GIF-bestanden tot 5 MB. reSmush wordt op dit moment gebruikt door meer dan 400.000 websites op verschillende CMS, waaronder ook WordPress.

6. WordFence plugin

Wordfence is een WordPress-plug-in die is ontworpen voor beveiliging en fungeert als een firewall. Het biedt een reeks functies en configuraties aan site-eigenaren om hun website veilig te houden. Deze plug-in is een van de grootste namen in WordPress-beveiliging vanwege hoe effectief deze is. Wordfence is een geweldige beveiligingsplug-in die je op de hoogte houdt van eventuele wijzigingen die op je website zijn aangebracht, en die je regelmatig updates geeft om ervoor te zorgen dat deze zo veilig mogelijk is. 

Dit is een geweldige plug-in voor verschillende websites.

Wordfence werkt door:

  • Blacklist-controles uit te voeren
  • Malware scans
  • Geplande scans maken
  • 2-factor Authenticatie
  • Bescherming tegen agressieve crawlers
  • Land blokkades

Deze plug-in bevat ook een endpoint-firewall en malwarescanner die speciaal is gebouwd om WordPress-websites te beschermen. Wordfence is gemaakt om up-to-date te blijven met moderne beveiligingsregels, waaronder firewall-updates, malware-handtekeningen en het bieden van bescherming tegen kwaadaardige IP-adressen die een teken kunnen zijn van een virus of hacker.

7. GTmetrix

De laadsnelheid van uw website is essentieel om bezoekers aan te trekken. Wanneer het te lang duurt voordat je website is geladen, is de kans groot dat de bezoeker wegklikt en een andere website vindt.

GTmetrix kan helpen om de laadtijd inzichtelijk te maken. Deze tool is een van de meest populaire snelheidstestplatforms die je kunt vinden. Nadat je de URL van je website hebt ingevoerd, analyseert GTmetrix deze met Google PageSpeed Insights en YSlow. Vervolgens krijg je scores en aanbevelingen over de snelheid van uw site. Deze tool is gratis te gebruiken, wat in de meeste gevallen prima is.

8. Yoast SEO

Yoast SEO is een van de meest populaire WordPress-plug-ins die er zijn en dat is niet zo gek als je het mij vraagt. Wie wil er nou niet gevonden worden op Google met zijn of haar website? Of je nu een persoonlijke blog hebt of een SEO-professional bent die een website voor een klant beheert, Yoast is een krachtige tool die je kan helpen om je site zo zoekmachinevriendelijk mogelijk te maken.

Yoast SEO kan op elke zelf gehoste WordPress-site worden geïnstalleerd. Met Yoast kun je gemakkelijk dingen doen zoals titels en metabeschrijvingen beheren, gerichte zoekwoorden instellen en bijhouden hoe vaak je ze gebruikt, sitemaps beheren en nog veel meer. Het kost wel even tijd om het allemaal goed in te stellen, maar het is zeker de moeite waard om je er in te verdiepen. 

9. WooCommerce

Wil je aan de slag met het online verkopen van producten of diensten? Het toevoegen van WooCommerce aan WordPress is verreweg de beste optie. WooCommerce helpt je producten en diensten te verkopen vanaf je eigen WordPress-site. Het is een gratis WordPress-plug-in met extra functies die beschikbaar zijn als extensies. WooCommerce is verreweg de best ontworpen en populairste eCommerce-plug-in voor WordPress. In feite is het nu de meest populaire eCommerce-oplossing voor alle websites, die 42% van alle online winkels ondersteunt.

Echter; er moeten een aantal cruciale dingen worden ingesteld in de back-end van je website om van start te gaan met je webshop. Staat bijvoorbeeld het btw-tarief er goed in? Zijn de verzendkosten correct? Wanneer hebben mensen recht op gratis verzending? Hoe zet je een product in de ‘sale?’ Hoe betalen mensen met bijvoorbeeld iDeal?
Dit zijn allemaal dingen waar je je vantevoren goed over moet inlezen en daar gaat veel tijd in zitten. Het zijn erg belangrijke en onmisbare punten om van start te gaan. Voor beginners is het aan te raden om een professional te vragen om het voor je te doen of hulp te zoeken bij iemand die dit vaker gedaan heeft.

10. All-in-One WP Migration

De All-in-One WP Migration plugin is erg veelzijdig. Deze plug-in exporteert je WordPress-website inclusief de database, mediabestanden, plug-ins en thema’s zonder dat daar technische kennis voor vereist is. Ideaal als je bijvoorbeeld een website gaat verhuizen naar een andere domeinnaam.

Ook is het mogelijk om backups te maken van de complete website. Let op: De gratis versie van deze plugin heeft een import-limiet van 512mb en kan dus alleen websites importeren als de website niet groter dan 512mb is. Is dit wel het geval, dan moet er worden geupgrade naar een betaalde versie. Daarnaast is het daarna te gebruiken op onbeperkt aantal websites

×

Hallo!

Klik op de afbeelding om een chatbericht via WhatsApp te sturen of stuur een e-mail naar [email protected]

× Vragen? Stel ze gerust!